דף הבית 〱 תחומי פעילות 〱 חוסן רגשי
חוסן רגשי
במעגל הטיפולי ההוליסטי מייצגים צוותי החוסן הרגשי את תהליכי ההתפתחות הרגשית, ההתנהגותית והחברתית – ואת השפעותיה על יכולות הביטוי, התפקוד וההשתתפות של הילד בכל סביבות חייו.
צוותי החוסן הרגשי במש״י מקדמים את תחום הרווחה הנפשית, לילד כפרט ולמערכת הארגונית ככלל. עבודתם נשענת על עקרון מפתח בתפיסה הרב-ממדית – לפיו מצבו הרגשי של הפרט בעל השפעה מכרעת על רמת תפקודו, מצבו הכללי והצלחתו בתהליכי התפתחות, החלמה ושיקום.
בתוך כך, הצוותים מתמקדים בפיתוח מענים מהירים וממוקדי מטרה, בכל רמות ההתערבות: מקידום רווחה נפשית, דרך מניעת מצבי סיכון, ועד איתור, אבחון וטיפול באמצעים מגוונים. המענים מותאמים לכל רובדי הגיל, הרמה הקוגניטיבית, מאפייני הלקות הפיזית וסביבות החיים של הילד; מלווים ומשולבים בכל תחומי הטיפול והחינוך במש״י; ומיושמים בתוכניות אישיות, קבוצתיות ומערכתיות.
המענים הרגשיים מקדמים יעדים תפקודיים מגוונים בראי בריאות הנפש, בראשם:
- הבניה של התפתחות רגשית תקינה, נוכח הלקות, באופן רציף וספירלי
- הטמעת כישורי חיים וחוסן להתמודדות פעילה עם מצבים התפתחותיים ומשבריים
- הקניית מיומנויות תוך-אישיות ובין-אישיות ליצירת מערכות יחסים בריאות וביטוי עצמי מיטבי
הרכב ועבודת הצוותים
כל תוכניות ההתערבות במש״י, ברמה הפרטנית והמערכתית, מגובשות בהובלת פסיכולוגית מוסמכת – שנוכחת בכל פגישות הצוות הטיפולי, נפגשת באופן תדיר וקבוע עם מנהלת המרכז והיועצת החינוכית, מייעצת בסוגיות מורכבות ומקיימת תצפיות פרטניות על פי צורך.
כמו כן, נוכחת באופן קבוע במרכז יועצת חינוכית, שמייצגת את ההיבט הייעוצי-פסיכולוגי בעיצוב המדיניות וקבלת ההחלטות השוטפת, וזמינה למענה מידי לילד, להורים ולצוות; עובדת סוציאלית שאמונה על אבחון הצרכים הסוציאליים, הבטחת הרצף הסוציאלי לתלמידים ובוגרים, ותיווך בין הצוות והמשפחות לבין גורמי הרווחה והשירותים החברתיים; וכן מטפלות רגשיות מוסמכות לטיפול במוזיקה, משחק, תנועה ובעלי חיים, שמקיימות טיפולים פרטניים קבועים וכן קבוצות כיתתיות.
ראשי תחום חוסן רגשי
איריס היימן
פסיכולוגית חינוכית מומחית – ראש תחום חוסן רגשי במעונות וגנים
אילה טאובר
יועצת חינוכית ראש תחום חוסן רגשי בביה״ס בירושלים

מרים כרפסי
יועצת חינוכית – ראש תחום חוסן רגשי בביה״ס בבני ברק
דורית בן גד
פסיכולוגית – ראש תחום חוסן רגשי בישיבת ״בינת דניאלי״
מעטפת מטפחת רגשית
צוותי החוסן שואפים לייסד אקלים מיטבי של הילד עם סביבתו, כדי לאפשר לו תפקוד מיטבי מתוך רווחה נפשית. לשם כך הם מעמידים את יכולותיהם המקצועיות לכל הצדדים המעורבים (ילד-צוות-הורים) ועומדים על טיפוח רגשי רב-ממדי – החולש על כל סביבות החיים של הילד.
ישנו דגש רב על הכשרת הצוות הרב-תחומי ותמיכה רציפה בו. להקנות את הכלים שיאפשרו לכל איש צוות לזהות ולספק מענה מידי ואפקטיבי לצרכים רגשיים, למצבי לחץ ומשבר – ולהטמיע את הכלים הללו בפרקטיקה החינוכית והטיפולית השוטפת. זאת לצד תמיכה אישית ומקצועית, לחיזוק המסוגלות והחוסן של אנשי הצוות עצמם למול מצבי לחץ וחירום בעבודתם.
כמו כן, צוותי החוסן רואים בהורים שותפים מלאים ומשמעותיים ביותר. הם מטפחים איתם קשר קרוב ופועלים רבות כדי לספק להם תמיכה, מענה וכלים להתמודדות אישית, משפחתית והורית – הן במעורבות רציפה וישירה בתהליכים התפתחותיים, טיפוליים ורגשיים; הן בליווי למול גורמים חיצוניים, מיצוי זכויות והתמודדות בירוקרטית.
חדשנות במש"י
הכנה לפני התערבויות ואירועים משבריים
מאחר ומצבו הרגשי של הפרט בעל השפעה מכרעת על הצלחתו בתהליכי החלמה ושיקום, צוותי החוסן במש״י פיתחו מענה ממוקד ועמוק סביב אירועים בעלי פוטנציאל משברי, ובפרט סביב התערבויות רפואיות. מטרת התוכנית היא להקנות לילד והוריו חוסן פנימי ויכולת התמודדות אפקטיבית – ולמזער את הסיכוי להתפתחות טראומה או מצב סיכוני אחר. זאת, כשמלוא הידע והכלים מותאמים לילד הספציפי, מאפייניו ויכולותיו. כך, ההכנה כוללת תיאור מפורט של כל שלבי האירוע, באמצעים ויזואליים ומשחקיים – בהם אמצעים ייעודיים שמפותחים בטכנולוגיות מתקדמות, כמו תלת ממד; והקניית כלים יישומיים משמעותיים מהפסיכולוגיה הקוגניטיבית-התנהגותית, ובפרט כלים מגישת LICBT (Low Intensity Cognitive Behavioral Interventions) – שניתנים להתאמה אישית מלאה, לילד והוריו, גם בזמן אמת.
התוכנית מצטרפת לתוכניות הייחודיות של מש״י לשיקום – אחרי התערבויות רפואיות בכלל, ואחרי טיפולים כירורגיים בארתרוגריפוזיס בפרט – שמשלימות יחד מענה הוליסטי ייעודי.
״הגוף, הלקות ואני״: ליווי רגשי לפיזיותרפיה
״הגוף, הלקות ואני״ היא תוכנית רב-מקצועית ייחודית למש״י, פרי פיתוח משותף של צוותי החוסן הרגשי, הפיזיותרפיה והחינוך, כחלק מהמענה הרב-ממדי לילדים המתמודדים עם לקויות פיזיות. מטרת התוכנית היא להפחית חרדה ולהעלות מוטיבציה בקרב הילדים סביב השתתפותם בטיפולי פיזיותרפיה, תוך מתן ידע ותמיכה רגשית סביב ההתמודדות עם לקות פיזית – על כל השלכותיה הגופניות והרגשיות. התוכנית מדורגת ומועברת על ידי צוות משולב של מורה ופיזיותרפיסטית, תוך שהיא מותאמת באופן אישי ליכולות הקוגניטיביות של הילד וסוג הלקות הספציפית עימה הוא מתמודד. נושאי התוכנית מתמקדים בהיכרות עם הגוף והלקות, הבנת המשמעויות והביטויים שלה בתחומי החיים השונים, וחקירת החוויות הפיזיות והרגשיות שמלוות אותה (בהן הטיפול הפיזיותרפי) – בהתאם לגיל, לסקרנות הטבעית, למאפייניו וליכולותיו של הילד הספציפי.
״הרצף הספירלי״ להתפתחות רגשית תקינה
המענה המולטי-דיסציפלינרי והרצף החינוכי הניתנים במרכזי מש״י, הובילו לפיתוח תוכנית רב-שלבית ייחודית בהיקפה להבניה רציפה ועקבית של התפתחות רגשית תקינה – נוכח לקויות פיזיות וקוגניטיביות. התוכנית מאגדת רצף מענים רגשיים-התנהגותיים, שפותחו במיוחד עבור האתגרים הייחודיים שמלווים את ההתמודדות עם לקויות – מילדות ועד בגרות, בכל סביבות ותחומי החיים. הרכב המענים בתוכנית מותאם באופן ספציפי לכל ילד, להתמודדויות הייחודיות שמלוות אותו בשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא, וליעדים שיקדמו את יכולות התפקוד וההשתתפות שלו בראי התוכנית ההוליסטית. המענים ממוקדים לאתגרים תפקודיים, אישיים וחברתיים מגוונים, ונוגעים לנושאים כמו ויסות רגשי, כישורים בין-אישיים, מוגנות, נפרדות, מעגלי התמודדות עם הלקות ועוד.
״הרצף הספירלי״ משיק ומשלב מגוון תוכניות בליווי רב-מקצועי, הן של הילד הן של משפחתו, באופן ייעודי למצב, שלב או תהליך ספציפי; כמו גמילה מחיתולים, שילוב בחינוך הכללי, התבגרות, מצבי סיכון, טראומה ועוד.