טכנולוגיה מסייעת

במעגל הטיפולי ההוליסטי של מש״י, צוותי הטכנולוגיה מייצגים תהליכים מערכתיים ופרטניים להטמעת טכנולוגיות מתקדמות לסיוע בתפקודים קוגניטיביים – ואת השפעתם על אופני התפקוד וההשתתפות של הילד בתחומים השונים.

מש״י פועל באופן מיוחד להטמעה אפקטיבית של טכנולוגיה מסייעת ומקצה עבורה משאבים רבים ביותר, כחלק מגישת ״דרך המש״י״. כך, תפקידם של צוותי הטכנולוגיה המסייעת הוא לוודא כי לרשות הילדים והצוותים עומדים מגוון רחב של טכנולוגיות סיוע מתקדמות – כמו גם כוח האדם והידע המקצועי הדרושים לשימוש רציף ויעיל בהן.

עבודת צוותי הטכנולוגיה נשענת על שיתוף פעולה הדוק בין אנשי חינוך בעלי הכשרה טכנולוגית ופדגוגית, לבין מרפאות בעיסוק בעלות מומחיות בהנגשה סביבתית. עבודתם נעשית כחלק ולצד הצוות הרב-תחומי, במטרה לאתר ולהטמיע את הטכנולוגיות האופטימליות לצורכי הילדים.

כך, הם פועלים לתיווך והקניית המיומנויות הטכניות שיאפשרו לילדים שימוש מלא בטכנולוגיות, וכן מדריכים את הצוותים החינוכיים והמקצועיים כיצד לתפעל ולמנף אותן לצורכי תקשורת, למידה, טיפול, משחק, תעסוקה ופנאי – באופן שמותאם לכל רמה קוגניטיבית ולכל מסוגלות מוטורית.

הטמעת טכנולוגיות מסייעות מקדמת יעדים מגוונים בתקשורת, למידה, תעסוקה ופנאי, בראשם:

הרכב ועבודת הצוותים

בכל אחד ממרכזי מש״י יש צוות ייעודי לטכנולוגיה מסייעת, אותו מנהלת ראש התחום – שמובילה את העבודה הרב-צוותית ומתווה את המדיניות הכללית להטמעת האמצעים הטכנולוגיים בפעילות השוטפת. הצוות כולל מרפאה בעיסוק שמומחית באפיון הצרכים, התאמת הציוד הטכנולוגי והדרכת הילד לשימוש מיטבי בכל תחומי העיסוק; וצוות חינוכי, האמון על רתימת הטכנולוגיות לצרכים פדגוגיים וחברתיים, ושילובן באופן אינהרנטי בסדר היום, בתהליכי הלמידה ובתיווך הפעילות השוטפת. 

הצוותים שואפים ליצור סביבות מותאמות וחווייתיות, שפותחות בפני הילדים את האפשרות להשתתף, להשפיע ולממש את מלוא הפוטנציאל שלהם בכל תחומי הפעילות. על כן הם פועלים להטמעת טכנולוגיות מסייעות וחדשניות באופן פרטני, כמו גם באופן כיתתי ומערכתי – שאינו מוגבל לזכאות אישית או לתוכניות ההנגשה החיצוניות.

ראשי תחום טכנולוגיה מסייעת

אופיר

אופיר סוויסה

ראש תחום טכנולוגיה מסייעת
במעונות וגנים

בת שבע פלדמן

בת שבע פלדמן

ראש תחום טכנולוגיה מסייעת בביה״ס בירושלים

שירלי פנסו

שירלי פנסו

ראש תחום טכנולוגיה מסייעת בביה״ס בבני ברק

tablet
mikud2

מענה מדויק לכל גיל, שלב וצורך

במש״י זמינים מגוון רחב של אמצעים מתקדמים, הן מבחינה טכנולוגית הן מבחינת תאימות ונגישות, המאפשרים התאמה מיטבית בין יתרונות הטכנולוגיה, לבין המטרות והמאפיינים הייחודיים של כל ילד או קבוצה.

כך, במעונות ובגנים הטכנולוגיות מוטמעות בהדרגה ומתמקדות באפשרות של כל ילד להיות שותף משמעותי בסדר היום. מאייפדים ועד למערכות מיקוד מבט, הכלים תורמים לקידום הלמידה, למשחק אישי וחברתי, ולהרחבת אפשרויות התקשורת – תוך התאמה מלאה למאפייני הגיל הרך וליכולות המתפתחות של הפעוטות והילדים.

בעוד שמורכבות המיומנויות הולכת ועולה עם הגיל, בבתי הספר של מש״י הטכנולוגיות ממלאות כבר תפקיד מרכזי ונרחב ביותר. מרבית הספריות וסביבות הלמידה, למשל, הן דיגיטליות ואף אינטראקטיביות; מקלדות, עטי סטיילוס ותחליפי עכבר מותאמים אישית ככלי הכתיבה העיקריים; ושלל מגמות לימוד נשענות על אמצעים טכנולוגיים, בהם גרפיקה, רובוטיקה, תלת ממד ואפילו מוזיקה. כמו כן, נעשה שימוש תדיר במסך ירוק (Green Screen) ובטכנולוגיות מתקדמות של מציאות מדומה (VR) ומציאות רבודה (AR) ליצירת חוויות אטרקטיביות ורב-חושיות – בלמידה, משחק ואפילו טיפול.

חדשנות במש"י

רובוטיקה ולימודי STEM

במש״י מגוון רחב של רובוטים מתקדמים ללמידה ופנאי, ובפרט לקידום תוכניות לימוד חווייתיות מבוססות STEM – תהליך למידה משולב של תחומי המדע (Science), הטכנולוגיה (Technology), ההנדסה (Engineering) והמתמטיקה (Mathematics).

בקרב התלמידים פופולרי במיוחד רובוט +SPRK – רובוט חינוכי שמספק חוויית למידה מעשית במקצועות הליבה המדעיים (STEM). הוא כולל חיישנים לקידוד ותכנות, נורות LED ומגוון אפשרויות לשליטה בתנועתו דרך האייפד. כך, הוא מאפשר לילדים לרכוש מושגים טכנולוגיים ומתמטיים, לפתח מיומנויות קידוד ותכנות, ולהתנסות בחוויות שלא אפשריות להן בדרך אחרת (כמו לשחק ״תופסת״ או ״ים-יבשה״)

גישת ה-STEM היא מהמובילות והחדשניות בעולם, ותוכניות הלימוד בה נחשבות פורצות דרך. הנגשתן לילדי מש״י היא כלי משמעותי לפתיחת אפיקי תעסוקה ופנאי מותאמים, ולהרחבת האפשרויות להשתלבות מיטבית. יעדים אלו מקודמים במש״י בעוד מגוון דרכים, בהן קבוצות עיסוק ייחודיות, כמו ספורט פאראלימפי, ונגינה בארקנה; ותוכניות שילוב מגוונות בגנים, בבתי הספר ובקהילה.

robotica

מציאות מדומה (VR) בטיפולי פיזיותרפיה

צוותי הטכנולוגיה המסייעת במש״י פועלים ליצירת חיבור אפקטיבי בין הטכנולוגיות החדשניות שזמינות היום בשוק, לבין המטרות ההתפתחותיות, השיקומיות והטיפוליות של הילדים. דוגמה בולטת לכך, היא השימוש הנרחב ביישומי מציאות מדומה (Virtual Reality) כחלק מטיפולי הפיזיותרפיה בבתי הספר של מש״י.

צוותים הפיוזתרפיה משלבים יישומי VR כחלק אינטגרלי משגרת הטיפולים ורותמים אותם לעידוד תנועה, אינטראקציה חברתית ורכישת מיומנויות מוטוריות. מגוון יישומים חווייתיים נגישים לתלמידים באמצעות משטחים אינטראקטיביים, משקפי VR וכלים ייעודיים כמו Bibo או Wii – שכרוכים בתנועה אקטיבית. כך המשחקים מגבירים משמעותית את המוטיבציה של התלמידים להשתתף בתרגולים ובאימוני הכושר – תוך שהם משרתים מטרות ממוקדות ותורמים לקידום היעדים התפקודיים הרצויים. משחקים שהשליטה בהם נעשית באמצעות הגה, למשל, תורמים באופן ישיר לשיפור שיווי המשקל ולקידום תפקודי הידיים.

צוותי הפיזיותרפיה במש״י מובילים חדשנות גם באמצעי טיפול נוספים, כמו חליפות חלל ומתקן באנג׳י; ובתוכניות רב-מקצועיות ייחודיות, כמו ״הגוף, הלקות ואני״ והתוכנית לשיקום אחרי התערבויות רפואיות.

מרכז פנאי

מציאות רבודה (AR) ללמידה חווייתית

צוותי מש״י שואפים ליצור סביבות למידה מותאמות ועם זאת חווייתיות, מעשירות ומעודדות השתתפות. מתוך כך, גם המציאות הרבודה (Augmented Reality) גוייסה לשירות הפדגוגיהצוותי החינוך במש״י, בסיוע צוותי הטכנולוגיה, רותמים אותה ליצירת מתודות הוראה נגישות, מהנות ופעילוֹת שמגבירות את המוטיבציה של התלמידים – בכל רמה קוגניטיבית/מוטורית – ללמוד, להשתתף ולהתנסות.

הטכנולוגיות הזמינות במש״י מאפשרות לצוותים לבצע התאמה מלאה בין יישומי ה-AR לבין מטרות הפעילות ואופייה הרצוי – החל באלמנטים הדיגיטליים עצמם, דרך האינטראקציות שהם מאפשרים ועד לאופן שילובם בסביבה הפיזית. מגוון יישומי ה-AR זמינים לתלמידים ולצוות באמצעות אייפדים, משקפי AR ומקרן אינטראקטיבי המאפשרים למידה חווייתית מותאמת באופן אישי וקבוצתי כאחד.

המציאות הרבודה מצטרפת למגוון הטכנולוגיות החדשניות במש״י לקידום הלמידה וההשתתפות, בהם רובוטים מתקדמים, משחקי מציאות מדומה, ומגוון אמצעי תקשורת תומכת וחליפית (תת״ח).

ar

בקרוב

בקרוב

אין תמונה
מש"י - המרכז השיקומי לילדים ונוער דילוג לתוכן