דף הבית 〱 Areas of Activity 〱 Occupational Therapy
ריפוי בעיסוק
במעגל הטיפולי ההוליסטי, צוותי הריפוי בעיסוק מייצגים את תהליכי הטיפול (Habilitation) והשיקום (Rehabilitation) הנוגעים להרחבת טווח העצמאות של הילד בתפקודי היום-יום המשמעותיים לו – והשפעותיהם על יכולות ואופני השתתפותו במסגרות החיים השונות.
צוותי הריפוי בעיסוק במש״י פועלים בראי התפיסה הרב-ממדית, הניגשת לטיפול מתוך בחינה של מערכת דינמית בין הילד לסביבתו – הביתית, החינוכית והקהילתית.
בהתאם, הצוות רכש מומחיות ייחודית בהתאמת הסביבה הפיזית והחברתית שמטרתה להסיר מחסומים ומגבלות חיצוניים, ולייצר הזדמנויות להתפתחות, יוזמה ומעורבות. ההתאמות נעשות באופן שעונה על צרכיו של הילד ומאפשר לו השתתפות מרבית – בדרכו, במאמץ סביר, ועל פי רצונותיו והעדפותיו.
בתוך כך, ישנו דגש רב על חיזוק האוטונומיה האישית והגדלת מרחב הבחירה הנתון, ע״י חשיפה למגוון רחב של אפשרויות משחק, תעסוקה ואופני השתתפות. בכלל זה, פיתוח משחקי התפתחות ותוכניות קבוצתיות ייחודיות לרכישת מיומנויות מוטוריות, אישיות וחברתיות מתוך התנסות חווייתית.
יעדי הטיפול שואפים לצמצם את הפער שבין יכולות התפקוד העצמאי (Capability/Capacity) לבין הביצועים בפועל (Performance), על ידי:
- פיתוח אוטונומיה וחיזוק מיומנויות השליטה והבחירה האישית
- חשיפה למגוון רחב של תחומי עניין ואופני השתתפות אפשריים
- התאמה סביבתית, לרבות פיתוח אביזרי עזר ייעודיים וסיוע טכנולוגי
הרכב ועבודת הצוותים
צוותי הריפוי בעיסוק במש״י מורכבים ממרפאות מוסמכות בעלות רישיון ממשרד הבריאות. לכל מרכז צוות ייעודי, אותו מובילה ראש התחום שמתווה את מדיניות הטיפול הכללית, מובילה את העבודה הבין-תחומית וחברה בהנהלת המרכז. כמו כן, לכל כיתה מוצמדת מרפאה בעיסוק שמטפלת בילדי הכיתה באופן פרטני וקבוצתי, ומלווה את הילדים, ההורים והצוות החינוכי באופן שוטף.
הצוות שואף לספק מגוון אפשרויות ופתרונות מותאמים גיל, שלב התפתחותי ולקות ספציפית. בראי הנגשת הסביבה ככלי מרכזי לקידום תפקוד והשתתפות, ישנו דגש מיוחד על הושבה בטוחה ונוחה – שתספק יכולת השתתפות מיטבית במשחק, למידה ופעילויות לאורך כל היום. וכן על התניידות, עצמאית ככל הניתן ומוקדם ככל האפשר – לרבות אימון לנהיגה בממונעים מותאמים כבר מגיל מעון. בתוך כך, הצוות מתמקד בפיתוח פתרונות מושכלים ויצירתיים, לרבות תוספים ייחודיים ומותאמים אישית לכל ילד.
ראשי תחום ריפוי בעיסוק
דקלה גול בורשטיין
ראש תחום ריפוי ועיסוק במעונות וגנים
יעל גרינצייג
ראש תחום ריפוי בעיסוק בביה״ס בירושלים
שירלי פנסו
ראש תחום ריפוי בעיסוק בביה״ס בבני ברק
שפרה אייזנבך
ליווי תעסוקתי בישיבת ״בינת דניאלי״
תפיסות טיפול חדשניות
צוותי הריפוי בעיסוק במש״י מקדמים תפיסת טיפול חדשנית, הנשענת על עקרונות ה-ICF של ארגון הבריאות העולמי וגישתו הרב-ממדית. התפיסה רואה בהתערבות בגורמים סביבתיים כלי מרכזי לקידום תפקוד והשתתפות – ועל כן מעודדת ביצועים חליפיים מותאמים, ללא ציפייה לתפקוד ״טיפוסי״ או ביצועי קצה (Peak Performance) מתמשכים.
התפיסה מכירה באתגר של תלות הדדית (Interdependence), לצד הערכים החיוביים שהיא נושאת; בוחנת בביקורתיות את ״העצמאות״ כערך עליון מוחלט; ושואפת לביסוס אוטונומיה אישית חזקה – כתנאי מטרים לקידום עצמאותו של הילד, ככל שהיא אפשרית, מתוך רצון ושיתוף פעולה.
בתוך כך, הצוות רכש מומחיות ייחודית בפיתוח פתרונות עזר והנגשה מותאמים אישית. הוא נותן דגש רב על הגדלת מרחב הבחירה ומפתח תוכניות ייחודיות להנגשת עיסוקים משמעותיים מכל קצוות הסקאלה – החל בתחומים מותאמים ביסודם, כמו ספורט פראלימפי; וכלה בתחומים ״לא נגישים״ כלל, כמו מחנאות.
חדשנות במש"י
פיתוח בטכנולוגיות תלת ממד (3D)
התפיסה כי התערבות בגורמים סביבתיים תסיר מחסומים ותייצר הזדמנויות, הובילה את צוותי מש״י לרכוש מומחיות ייחודית בפיתוח פתרונות התאמה ונגישות – ובפרט באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, כמו תלת ממד.
צוות הריפוי בעיסוק ממלא תפקיד מרכזי בהובלת מיזם ״האבזורית״ – ובפיתוח אביזרים מותאמים אישית לילדי מש״י, למטופלים חיצוניים ולמוסדות מקבילים. אביזרים להמחשה פיזית של תהליכי למידה והכנה רגשית (כמו אביזרי שיקום לבובות); אמצעי הנגשה ייעודיים (כמו מעמדים וידיות אחיזה); תוספים לאביזרי שיקום, הושבה וניידות (כמו משענות, מתגים וג׳ויסטיקים); ופתרונות חדשים למגוון אתגרים תפקודיים בתקשורת, תעסוקה, למידה, משחק, אכילה ועוד.
כמו כן, הצוות מוביל מגמה ייעודית לילדים, בה הם מתנסים בעצמם בתהליך התכנון והפיתוח של אביזרי עזר והנגשה – וייצורם במדפסות תלת ממד. התהליך כולו מונגש ומותאם ליכולות הילד ורצונותיו, נקשר לתחומי הלמידה והעיסוק הרלוונטיים אליו, ונעשה בליווי מקצועי של מרפאה בעיסוק ותומכת טכנולוגיה. מגמה זו מצטרפת למגמות טכנולוגיות נוספות במש״י, כמו בינה מלאכותית ורובוטיקה.
בוצ׳ה (Boccia): ספורט פראלימפי קבוצתי
במש״י שואפים לספק מגוון התנסויות חווייתיות מותאמות, המקדמות תפקוד מקסימלי מתוך הנאה ושייכות חברתית. אחת התוכניות הייחודיות מסוג זה היא קבוצת בּוֹצָ׳ה (Boccia), שמונחית ע״י מרפאה בעיסוק. בּוֹצָ׳ה (Boccia), הוא משחק כדור תחרותי שמשמש גם ענף ספורט פראלמיפי ומתנהל בין שתי קבוצות של אחד עד שלושה שחקנים. כל שחקן בתורו מטיל כדור – באמצעות הידיים, הרגליים ולעיתים אף מכשיר עזר – במטרה להביא אותו קרוב ככל הניתן לכדור המטרה, המכונה ״ג׳ק״, או להרחיק ממנו את כדור היריב. בסיום המקצה, הקבוצה מקבלת נקודה אחת עבור כל כדור שנמצא קרוב יותר לג׳ק ביחס לכדור הקרוב של היריב, והקבוצה עם מס׳ הנקודות הגבוה ביותר היא המנצחת.
קבוצת הבוצ׳ה מאפשרת לילדי מש״י להתנסות בחוויה ספורטיבית, תחרותית ודינמית; בעלת מעמד מקומי, לאומי ועולמי; ובראי ספורטאים המתמודדים עם לקויות כשלהם – היבטים המשרתים את תחושת השייכות והמסוגלות, ומקדמים את פיתוח כישוריהם החברתיים והמוטוריים כאחד. לכך מצטרפות עוד קבוצות עיסוק ייחודיות במש״י, כמו קבוצת יער, נגינה בארקנה, ורובוטיקה.
קבוצת יער: למידה חווייתית בטבע
ילדים המתמודדים עם לקויות נתקלים בשלל מכשולים ומגבלות – סביבתיות, מוטוריות, בריאותיות ואחרות – המצמצמים את החשיפה שלהם לחוגי העשרה בכלל, ולפעילויות חוץ בפרט. צוותי מש״י פועלים רבות כדי לגשר על הפער ודוגמה בולטת לכך היא ״קבוצת היער״ – פרי פיתוח משותף של צוותי החינוך והריפוי בעיסוק, שמובילים חדשנות פדגוגית הנשענת על למידה מתוך התנסות וחוויה.
התוכנית מתמקדת בפעילויות מחנאות, טבע ופנאי, החושפות את הילדים לעיסוקים שלרוב זרים להם ומייצרות הזדמנויות יוצאות דופן ללמידה, חקירה והתנסות. הילדים מקימים ומכשירים את מתחם הלמידה-בטבע בעצמם, רוכשים מושגים וכישורי חיים מגוונים, ונדרשים להתמודד עם אתגרי נגישות והסתגלות הנובעים מעצם המפגש עם תנאי שטח משתנים. בתוך כך, הם רוכשים מיומנויות אישיות וחברתיות רבות, בהן פתרון בעיות, חשיבה יצירתית, אחריות אישית וקבוצתית, עבודה בצוות, התמצאות סביבתית והתנהלות בטוחה בטבע.
הנגשת עיסוקים משמעותיים באה לידי ביטוי במש״י במגוון דרכים, מהתאמת מגמות כמו רובוטיקה, דרך הטמעה מערכתית של אמצעי תת״ח ועד שילוב טכנולוגיות מתקדמות למשחק ולמידה.